logo Stichting Orgelkring Bemmel

Nieuws

Berry van Berkum speelt Het orgel Danst

28 november 2020

  
Foto: Steven Kamperman

Cultuur in coronatijd? Jazeker. Bij Stichting Orgelkring Bemmel. Op 13 december speelt, in de Theaterkerk in Bemmel, de virtuoze organist Berry van Berkum zijn programma 'Het orgel danst - de ciacona tot de tango'. Uitvoeringen zijn om 14:00 en 16:00 uur. Maximaal dertig personen per uitvoering. De bar is gesloten en een mondkapje is verplicht zolang u niet zit. Telaatkomers kunnen we helaas geen toegang geven. Entree: 10 euro. Kaarten zijn alleen telefonisch te bestellen: 06 20073150.


Dansen hebben altijd geklonken op orgels, niet alleen in danszalen maar ook in concertzalen, in kerken en op straat. Bekende en minder bekende componisten werden geïnspireerd door verschillende soorten dansen. Door volkse, van oorsprong heftige dansen, zoals de Passacaglia, de Ciacona en de Salamanca, tot subtielere dansen zoals de wals en de tango. Berry brengt een gevarieerd programma met werken van verschillende componisten ten gehore.

Bach wordt wel de meester van de dans genoemd. Hij schreef prachtige gestileerde dansen. Het eerste stuk van het programma swingt in een negenachtstemaat de kerk uit. De Ciacona is een langzame Italiaanse dans die door veel componisten is gebruikt als compositievorm. Shalom is een subtiele minimale dans, evenals de Fantasia van Bert Matter.

Willem Tanke liet zich vooral inspireren en experimenteert met Afrikaanse dansritmes en improvisaties daarop. De meeste gloedvolle dans is natuurlijk de tango. De Zwitserse organist Guy Bovet schreef een hele verzameling tango's van langzaam tot snel voor orgel.

Piazolla met zijn beroemde tango's mag natuurlijk ook niet ontbreken. Van hem horen we een bewerking van Oblivion.

Programma
Praeludium C BWV 547 (J.S. Bach 1685-1750)
Ciacona in e (D. Buxtehude 1637-1707)
Batalla de 6. Tom (A. Correa Braga (17de eeuw)
Shalom (T.Hagen 1959)
Bird, drums & signals (W.Tanke 1959)
Tango de cuarto tono (per l’Elevazione) (G.Bovet 1942)
Tango de undecimo tono a modo de bossanova (G.Bovet)
Fantasia: Von Gott will ich nicht lassen (B.Matter 1937)
Oblivion (A. Piazzolla 1921-1992)
Salamanca (G. Bovet)

U leest alles over Berry van Berkum op www.berryvanberkum.nl.


Deel dit bericht